HTML

Fludo

A fludo játék továbbgondolása, szociológiai folyamatok egyszerű ábrázolására. Mome, 2009. Bera Nándor, Boldizsár Péter, Bukta Zsolt, Gelley Bálint

5. Unfair basic b

2009.03.29. 17:27 Bera Nándi



Ime az előző, szimplán mezőszámnövelt, figuratöbletes Unfear ötszemélyes változata. A szürke esélyei a szerencse és a stratégia faktort külön-külön, és egyben tekintve egyaránt romlanak. A játék azonban még mindig játszható. Játszása közben több és izgalmasabb stratégiai szituációra kerülhet sor, mint a négyszemélyesnél, a szürke esélyei azonban jelentősen csökkentek, igy állandóan több lépéssel a többiek előtt kell gondolkodnia.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fludo.blog.hu/api/trackback/id/tr491033355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szarvasbogár 2009.03.29. 21:43:30

azt ne felejstük el, hogy a szürke szerep a játék folyamán cserélődhet, tehát a szürke játékosnak meg van az a stratégiai lehetősége, hogy direkt rosszul játszik, és arra hajt, hogy átvegye a legjobb helyzetben álló játékos helyét.

Azt javaslom, hogy a szerepcsere akkor történjen, ha a szürke játékos kiüti valamelyik másik játékos bábúját.

A másik verzió, hogy a csere akkor jön létre, ha kiütik a szürkét.

Bera Nándi 2009.03.29. 22:44:20



Mivel a szürkének több bábúja van, ezért több lehetősége lehet kiütni másokat, és az állandóan rotációban lévő esélyegyenlőtlenség miatt a játszó felek között nem lenne igazi esélyegyenlőtlenség, a szürke bábú csak a szerencse faktor spektrumát tágítaná, mindenkire egyenlő arányban vonatkoztatva.

Ugyanez igaz a szürke bábuinak kiütésére, mert így más a szürkére se vonatkozna a "sok bábuval nehezebb győzelem" - esélyegyenlőség rontó elv.

Ha azt modellezzük játékká hogy hogyan lehet nyerni esélytelenebb helyzetből, szerintem ne törekedjünk a a játékosok esélyeinek kiegyenlítésére.

Ha valamiképpen ezt a játékoscserét be akarjuk hozni, az legyen az, hogy azok cserélhessenek önszántukból, akik színes bábúval játszanak. Mert mondjuk szarul állnak. De csak akkor cserélhessenek, ha mondjuk a szürkének kevesebb bábúja áll a célmezőn, mint a cserélőnek. Ennek bizonyos szituációkban van értelme, úgyhogy ne tegyük szabadfelhasználásuvá ezt a lehetőséget, hanem mondjuk kössük hatos dobáshoz. Ha hatost dobsz, dönthetsz, hogy lépsz, és újra dobsz, vagy belépsz egy bábuddal és újra dobsz, vagy: szerepet cserélsz a szürkével, feltéve ha nem áll bent több figurája,mint neked.

De valójában ez a csere dolgot annyira nem értem.
süti beállítások módosítása